Az Instagram fényképek és rövid videók okostelefonon történő megosztásán alapuló közösségi hálózat. Persze tableten és laptopon, PC-n is használható, de elsősorban okostelefonra lett kitalálva. Az alkalmazást Kevin Systrom és Mike Krieger készítette 2010 októberében. A szolgáltatás nagyon hamar rendkívül népszerű lett, csupán 3 év múlva már több mint 100 millió felhasználóval rendelkezett.

A felhasználók fényképeket és videókat tölthetnek fel a saját Instagram fiókjukba, amelyeket feliratozhatnak, különböző művészi hatású effektekkel/szűrőkkel láthatnak el, beállíthatják a készítés helyét, majd ezt követően a képeket, videókat megoszthatják másokkal.

A megosztás mehet az Instagramon belül és azon kívül több különböző közösségi hálózaton, sőt még e-mailben is. A felhasználók az Instagramon belül követni tudják egymást, lájkolhatják a posztokat, vagyis kinyilváníthatják tetszésüket, illetve kommentálhatják a feltöltött képeket vagy videókat.

Az Instagram egy rendkívül színes kavalkád, folyamatos újabb és újabb friss képekkel, információkkal. Ne féljünk így mi se az Instagramon is bemutatni a termékeinket és a szolgáltatásainkat! Legyünk kreatívak, és ne vigyük túlzásba. Törekedjünk arra, hogy új és minél érdekesebb módon mutassuk be mind azt, ami minket képvisel! A képeknek arra kell ösztönöznie a követőidet, hogy megosszák őket, vagy saját posztjaikban is megemlítsék.

Saját fiók létrehozása

Az első, hogy legyen egy saját fiókunk. Ehhez pedig szükség van egy Instagram felhasználói névre. A felhasználónevet mindig úgy válasszuk, hogy egyszerű legyen, megjegyezhető és jól kereshető! Az Instagram fióknak legyen köze a cégnévhez, hiszen így az emberek könnyebben megtalálnak. Az a legjobb megoldás, ha minden közösségi média csatornán azonos nevet tudunk használni. Ma már az emberek gyakran használják az Instagram keresőjét, amikor egy cégre kíváncsiak, úgyhogy nem érdemes megnehezíteni a dolgukat. Fontos még, hogy a név olyan legyen, hogy könnyű legyen kimondani, és ne nagyon cserélgessük. Ne tartalmazzon számokat, speciális karaktereket! Érdemes tudni, hogy milyen hashtag megjelenítése hoz több kedvelést, hogy melyik filter vagy milyen beállítások hozzák a legjobb eredményeket a fotóknál. Azokat a képeket például, amelyeken arcok láthatóak, 35 százalékkal jobban kedvelik a felhasználók, mint azokat, amelyeken nincs arc. A posztok a márkánk alapvető értékeit kell, hogy közvetítsék!

 

Meséljünk történeteket!

Minél lebilincselőbb a történetünk, annál kevésbé érzik azt a követőink, hogy el akarunk adni nekik valamit. A történeteknek kapcsolódniuk kell a márkánkhoz, ahogy a látogatóink érdeklődéséhez és igényeihez is. Mondjuk úgy, ahogy azt a Nike vagy a Red Bull teszi. Előbbi a videóiban olyan sportolók történeteit mutatja be, melyek inspirálóak lehetnek a követői számára. Amiből persze az következik, hogy ha ők is olyan jól akarnak teljesíteni, akkor természetesen a márka cipőit, ruháit kell viselniük.

Válasszunk egy színpalettát, vagy egy szűrőt és következetesen azt használjuk!

Ezek természetesen lehetnek a márkánk jellemző színei, például ami a logóban is szerepel, így könnyen azonosíthatók a képek. Ez nem csak egységes megjelenést biztosít számunkra, hanem növeli az elköteleződést, hiszen az emberek kisebb valószínűséggel pörgetnek át – oda sem figyelve – a posztunk felett.

Tanulmányozzuk, hogy mit kedvelnek inkább. Ha olyan egyedi nézőpontot tudunk kínálni a közönségünknek, amely csak ránk jellemző, akkor megnöveljük az esélyét annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a fiatalokkal az Instagramon. Az Instagram felhasználói előnyben részesítik a tökéletes minőségű vizuális tartalmakat és nagyon gyakran posztolnak kiemelkedő minőségű fotókat magukról. Az Instagramot használó fiatalok úgy jellemezték ezt a közösségi csatornát, mint ami mindig aktuális (42 százalék), kreatív (37 százalék) és hasznos (32 százalék).

A posztjaink legyenek rendszeresek!

A nagyobb cégek naponta egyszer vagy kétszer tesznek közzé bejegyzést az Instagramon. minél gyakrabban posztol valaki, annál több kedvelést és követőt gyűjthet. Ha van rá kapacitás és tartani tudunk egy jó minőséget, akkor érdemes növelni a gyakoriságot. Egyébként pedig inkább a rendszerességre kell figyelnünk. Egy vagy két jó poszt naponta jobb megoldás lehet, mint 10 gyenge.

Fotó, fotók, fotók. És videó.

Osszuk meg mi is a posztokat! Azok az emberek, akik ilyen fotóval találkoznak 4,5 százalékkal nagyobb eséllyel válnak ügyféllé. Ha pedig reagálnak is fotóra, akkor 9,6 százalékkal nő az esély. Arra pedig, hogy vásároljanak, 6,4 százalékkal nagyobb az esély. Ez azt jelenti, hogy nekünk is érdemes megosztanunk a követőink által készített fotókat. Egy képaláírás annál jobb, minél rövidebb. A képeknek és a videóknak jó minőségűnek és átgondoltan megszerkesztettnek kell lenniük. Például ha termékfotókat posztolunk, akkor ügyeljünk rá, hogy nagy felbontásban, többféle beállításban mutassuk be. Emellett szóba jöhetnek a “színfalak mögött” készült képek, azaz a cégben dolgozókról, eseményekről, egy termék elkészítéséről szóló fotók. Valamint a felhasználók által készített tartalmak is megjeleníthetők.

Egyszerűség, természetesség

A fiatalabb generáció egyszerűen előkapja a mobilját, fotóz, majd tolja is fel a feedbe. Egyáltalán nem jellemző, hogy figyelnének az “énmárkájukra”, a feedjük egységes megjelenésére, vagy egyáltalán a minőségre. Egyszerűen valósan természetesek. Vegyük tehát ezt is figyelembe. A mi képeinknek előre eltervezettnek kell lennie, sőt jól komponáltnak. Mégis tegyük ezt egyszerűen! Maradjunk természetesek. Csak láttassunk! Ne bonyolítsuk túl! A fotók mellett vagy helyett használhatunk grafikai eszközöket is. Sőt szöveget, vagy idézeteket is használhatunk, de itt is szempont a nem túl sok!

Miközben az Instagram profilunkban mindig következetes megjelenésre kell törekednünk, addig a Storiesban már lehetünk egy kicsit rugalmasabbak is. Hiszen ezek a történetek 24 óra után eltűnnek. Mire használható az Instagram Storiest? Történetmesélésre. Adatok megosztására. Különféle promóciókra, akciókra. Idézetek megjelenítésére. Bejelentések közzétételére.

KELLENEK AZ ÉRZELMEK !

Az Instagram egy jó platform arra, hogy érzelmi kapcsolatot alakíthatunk ki a cégünk és a követőink között. Ezért arra kellene koncentrálnunk, hogy érzéseket váltsunk ki velük, melyeket aztán az emberek összekötnek a márkáddal. Ez persze nem kevés munkát és gondolkodást jelent, legalábbis nem olyan egyszerű, mint kitenni egy akármilyen fotót minden délelőtt.